Les arrels i la formació del sòl

Les plantes fereixen el sòl amb les seves arrels, no ho fan per gust, sinó per supervivència. Però, per al bon creixement dels vegetals, aquest sòl ha de ser madur i ben estructurat. La base d’aquest sòl, és la roca mare, i es forma per fenòmens volcànics, moviments tectònics terrestres, sedimentació… Igual que per a elaborar un bon guisat, fan falta uns bons ingredients; per a la formació del sòl, la roca mare és l’ingredient principal. Vols acompanyar-me en la preparació d’aquest plat “sobre el terreny”?

La “fabricació” de la roca mare

La formació de la roca, té a veure amb el seu origen, les primeres a constituir-se són les roques ígnies o magmàtiques formades en el cor del volcà. Si es cuinen a foc lent com els bons plats i es refreden lentament a l’interior, formen les roques plutòniques. Aquí tenim la bellesa del granit amb el seu quars, el seu feldespat i la seva mica. Però si es refreden ràpidament en l’exterior, tindrem les poc agraciades roques volcàniques, com el basalt. Encara que d’escassa bellesa, forma el 70% de tota la roca mare, ho trobem en els fons marins i en gran part dels continents. Si volem augmentar la qualitat del nostre plat, l’hem de deixar reposar més. Això és el que els passa a les roques magmàtiques quan se sotmeten a més pressió i temperatures elevades, es transformen en roques metamòrfiques. En aquest grup ens trobem els marbres utilitzats per a escultures, les pissarres o els esquistos. Tant les roques magmàtiques, com les metamòrfiques, poden ser erosionades o transformades per processos fisicoquímics o meteorització, causats pel vent, el gel o l’aigua. Els petits fragments dipositats per la sedimentació i madurats pel pas del temps donen origen a les roques sedimentàries. Els conglomerats argilencs de color taronja, admirats per la seva bellesa, o les roques fòssils, com el carbó o el petroli formats per restes d’organismes prehistòrics, serien exemples.

El camí medieval que puja al castell d’Eramprunyà (Garraf), va ser construït amb arenisca o gres vermell. Aquesta roca sedimentària de color vermellós és rica en ferro, d’aquí el color. La bellesa d’aquest material és innegable. Foto: Rafa López Martín

El temps és or…

La roca mare és la base d’un bon sòl, però no és suficient. Si tenim uns bons ingredients per a cuinar, el resultat pot ser bo, però fa falta un braç executor expert. Qui serà el responsable d’un bon sòl? Hi ha diferents factors, el primer, com en la cuina, és el temps. Es necessita un període de temps llarg perquè aquest sòl es formi i interactuïn tots els altres factors. Per a fer-nos una idea, per a formar un sol centímetre de sòl fan falta centenars i segons com, milers d’anys. El temps fa que els organismes del sòl descomponguin la vegetació i la transformin en humus. Però a part del temps cronològic, intervé el temps meteorològic.

El clima, amb la seva temperatura, condiciona al tipus d’organismes, el seu creixement, la velocitat de transformació dels processos fisicoquímics del sòl… La precipitació amb la seva freqüència, intensitat o amb el vent associat tindrà un paper important en l’erosió de la roca mare. Per posar dos exemples extrems, el permafrost àrtic completament congelat o el sòl de la selva tropical amb una renovació de nutrients salvatge, estan clarament marcats pels factors climàtics.

Només els dos tipus de temps, intervenen?

No, tenim altres factors, com el relleu del terreny, vindria a ser una mica com el recipient on cuinar el nostre guisat. En una paret vertical, el pendent farà que no es retinguin les partícules del sòl. Per contra, en un terreny amb racons o concavitats es dipositaran més partícules. I igual que les façanes de les cases se solen orientar al sud que és més càlid, en el terreny ocorre el mateix. Els sòls més fèrtils estaran orientats a aquest punt cardinal, ja que el vessant nord és més humit i fred.

Aquí podem observar la roca mare calcària, típica de l’anomenat Garraf blanc i damunt una capa o horitzó ja format. Foto: Rafa López Martín

Reprenem el principi de la història, la penetració de les arrels per a buscar nutrients, fereixen i trenquen el material, contribuint a accelerar la meteorització del sòl. Altres organismes, com els bacteris i els líquens, segreguen àcids que descomponen la roca mare. Els cucs de terra oxigenen els sòls en el seu deambular subterrani, els microclimes formats per la vegetació protegeixen el sòl del vent i la pluja…

En fi, tant per a elaborar un bon guisat, com per a tenir un bon sòl, necessitem molts ingredients i ben barrejats per a obtenir un producte de qualitat.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s