Viatge per la fauna i la flora de Collserola
Vols fer un recorregut fotogràfic per Collserola? Comencem a la primavera amb els seus insectes pol·linitzadors, els tòtils responsables, les petites reinetes cantants, o les salamandres que semblen taxis. Amb les caloretes de l’estiu les aranyes fan les seves teranyines, les serps i els dracs surten a prendre el sol, i els gripaus surten a la nit. La tardor convida a caminar quan les alzines han madurat els seus fruits, els ramats d’ovelles pasturen, els petits ocells arriben a la serra o surten els bolets. I amb el fred hivernal els arbres alenteixen el seu creixement i amb una mica de sort podem veure alguna dèbil nevada litoral.

Llistat de fotografies amb una breu explicació:
1- L’espiritrompa de la papallona zebrada
La papallona zebrada és un tipus de papallona, que com totes, té un aparell bucal anomenat espiritrompa. Aquesta estructura la fan servir com una mena de “tub xuclador” del nèctar del qual s’alimenten. Són uns insectes molt acolorits i grans pol·linitzadors.
2- La relació d’amistat entre flors i insectes
No parlem d’amistat, sinó de coevolució, les plantes i els insectes han evolucionat conjuntament al llarg de la història terrestre. Les plantes “ofereixen” pol·len i nèctar als insectes i a canvi aquests dispersen el pol·len d’unes flors a altres, això es diu pol·linització.
A la imatge tenim dos protagonistes, la planta és l’estepa blanca (dita així pel color de les fulles i la tija) amb les seves flors roses i l’insecte, és un borinot. Els borinots són insectes socials, i aquest és una obrera.
3- El pare responsable
El tòtil és un gripau que després de la fecundació, el mascle es fa càrrec de la posta. És a dir, transporta els ous a les seves potes posteriors, humitejant-los constantment. Quan arriben al desenvolupament òptim, deixa anar els capgrossos a l’aigua.

4- Qui ha copiat a qui, salamandres o taxis?
Evidentment, nosaltres hem copiat als animals. La coloració contrastada negra i groga rep el nom d’aposematisme i té la funció de cridar l’atenció i advertir de la perillositat del portador.
Les salamandres no són perilloses, però si tenen una pell amb certes toxines irritants. Per aquest motiu molts depredadors com els senglars, les “pelen” abans de menjar-se-les.
5- La incansable reineta
Aquesta petita granota d’hàbitats arborícoles viu a les masses d’aigua permanents. A la primavera els mascles canten incansablement per atreure a la femella.
6- M’he trobat una serp al mig del camí…
Quan la calor estreny, els rèptils com la serp blanca surten a primera hora del dia a alimentar-se o al capvespre a regular la seva temperatura corporal. Aquest adult estava en la meitat del corriol que puja a la font d’en Canet. La vaig haver d’apartar, després de fer-li un publireportatge.
7- Granota o gripau?
En català és una granoteta pintada i en castellà un “sapillo moteado“. Que cadascú decideixi el que vulgui…
És un petit amfibi que té un cant molt característic i el trobem tant a basses temporals com a permanents.
8- La teixidora incansable
Aquesta aranya pertany al gènere Argiope, és una depredadora incansable gràcies a les seves teranyines que construeix entre els arbustos. A la fotografia podeu veure una femella, molt més gran que el mascle. Normalment, després de la còpula, el mascle és devorat per la femella. D’aquesta forma ell contribueix nutritivament a tot l’esforç de gestació que farà la femella.

9- Els dracs no mengen persones, sinó insectes
La mitologia està plena de dracs malèfics que mengen persones i animals. Els nostres dracs mengen insectes, viuen amb nosaltres i tenen un paper importantíssim a la natura.
10- El petit migrador tardor
A la tardor arriben molts ocells de latituds europees més fredes, per beneficiar-se de la nostra climatologia més suau. Molts rapinyaires, cigonyes i els nostres petits pit-roigs. No tots els pit-roigs són migradors, també en tenim de residents.
11- Ja tenim aquí, els fruits dels alzinars!
A la tardor l’alzina ha madurat els seus fruits i els deixa anar a terra. Aquesta font d’aliments serà aprofitada per senglars, esquirols, ocells diversos, insectes…
12- És una flor o un bolet?
És un bolet anomenat Gita de bruixa, s’assembla a uns genitals femenins i té una estructura marronosa anomenada gleva, que desprèn una forta ferum de carn en descomposició. Aquesta olor té la finalitat d’atreure a insectes com les mosques, que dispersaran les seves espores pel bosc.
13- La coexistència de dos mons
En aquesta imatge conviu el món tradicional, amb el ramat d’ovelles a l’esplanada de l’ermita de Santa Maria de les Feixes i el món urbà, amb les primeres construccions de Cerdanyola del Vallès.

14- Les arrels fereixen la terra
Els pins amb les seves arrels perforen la terra, tant per “arrelar-se” com per nodrir-se. Aquesta imatge és de la carretera de les Aigües, en els seus talussos podem veure pins blancs.
15- L’última nevada litoral
De tant en tant, neva. Aquesta imatge és del 27 de febrer, aquella nit segons les dades de l’Observatori Fabra (podeu veure la cúpula a la fotografia) van caure 5,7 l/m². No va ser una neu molt generosa, però si va permetre veure unes estampes molt fotogèniques.