A les muntanyes d’Ordal, sota l’ermita de Sant Antoni, en el cim del Montpedrós, trobem uns petròglifs. En aquests dibuixos en la pedra, que daten de l’Edat del Bronze (1700- 1100 aC) podem veure un cargol i el Sol amb dues banyes. A les muntanyes també trobem altres restes prehistòriques, ibèriques, romanes… que ens ajuden a entendre el passat i l’empremta deixada pels humans en el paisatge. Farem un petit repàs…
Restes prehistòriques…
A part dels petròglifs, podem veure monuments funeraris com els dòlmens o menhirs. El dolmen està compost per dues pedres perpendiculars al sòl i una altra posicionada damunt. El menhir era aquesta pedra que Obèlix sempre transportava i feia la sensació que era de cartó pedra, almenys per a ell. No oblidem que de petit va caure en la marmita on preparaven la poció màgica i la seva força és il·limitada. La funció del menhir era religiosa o per a rendir culte als avantpassats i simplement era una pedra posicionada en vertical.

Els poblats ibèrics
Els ibers poblen una part de la península Ibèrica des del segle VI aC, interaccionen amb els grecs comerciants i es dilueixen amb el procés de romanització. Als nostres avantpassats els agradava construir en els cims de muntanyes des d’on dominaven les vies de comunicació i les possibles invasions. Començaven amb una muralla defensiva de pedra o construcció ciclòpia i dins construïen els habitatges de fang. També tenien espais públics, temples, places, cisternes (dipòsits d’aigua), sitges (per al magatzem de gra)…

Els romans enginyers i agricultors
Quan arriben els romans a la península celtibera, imposen els seus costums, llengua i “integren” a tots els pobles vençuts. Als romans els agradava construir vies de comunicació empedrades, van formar assentaments que després donarien lloc a moltes ciutats, però a part de ser un poble conqueridor i eminentment militar, també eren agricultors.

Edat mitjana
En l’època feudal la societat estava estructurada en castes: la guerrera, constituïda per nobles, l’eclesiàstica, formada per monjos, i la plebs dedicada a conrear la terra i oficis diversos. D’aquesta època ens trobem ermites romàniques, disseminades per tota la part nord peninsular. Castells disposats a la part alta de muntanyes i inexpugnables (o gairebé…) i monestirs moltes vegades també aïllats.

Restes del passat agrícola
En un passat no tan llunyà i fins i tot present, els agricultors treballaven la terra. Construïen murs per a fer bancals, cisternes per a emmagatzemar aigua o menjar al fresc, cabanyes per a aixoplugar-se de la pluja o el fred…

El més important és estudiar, conèixer i respectar aquestes restes històriques. I intentar no deixar més impacte humà en la naturalesa com a infraestructures viàries innecessàries, urbanitzacions no reglades, abocadors il·legals… Una bona gestió del territori depèn de tots!